Over enkele weken begint de zomervakantie voor het zuidelijk deel van Nederland. De zon laat zich goed zien, de temperatuur is zo nu en dan tropisch … het vakantiegevoel is meteen aangewakkerd. Heerlijk, houd dat gevoel vast! Wil je weten hoe? Lees dan verder :-).

Heb je de luxe er dit jaar even tussenuit te kunnen gaan? Begin dan langzaamaan met de voorbereidingen: een goede voorbereiding geeft namelijk zoveel rust. Bovendien heb je nu al voorpret. En dan moet de vakantie nog beginnen.

TIP: vraag je je elk jaar weer af wat je mee moet nemen? Met de checklists van de ANWB vergeet je niets!

Het is niet alleen fijn om goed voorbereid op vakantie te gaan; het is eveneens prettig in een opgeruimd en goed achtergelaten huis thuis te komen. Alleen dan kun je het vakantiegevoel vasthouden. Het vakantiegevoel verdwijnt als sneeuw voor de zon zodra je een voet over de drempel zet van een vies en rommelig huis. Je kunt gelijk aan de bak, zo jammer.

Of je nu buitenshuis vakantie viert of thuis; hoe creëer je een vakantiegevoel in eigen huis? Laat je hieronder inspireren!

Zorg voor een opgeruimd huis. Plan voor je vertrekt wat extra tijd in voor huishoudelijke klussen. Reserveer deze tijd ook echt in je agenda. Leef je in een rommelig huis, streef er dan niet naar het hele huis aan kant te hebben voor je vertrekt. Maar maak een start met opruimen. Het fijne aan op vakantie gaan is dat je enkel het hoognodige kunt meenemen. Je kunt spullen direct vinden; je bent nooit iets kwijt. En dat geeft rust. Thuis heb je natuurlijk veel meer spullen maar zorg ervoor dat deze uiteindelijk een keer zijn uitgezocht en een vaste plek hebben. Lukt dat niet voor deze vakantie, dan wel voor de volgende!

Zorg voor een fris huis. Nu je wat meer ruimte hebt in huis, kun je ook wat beter schoonmaken. Vertrek niet zonder: de bedden te hebben verschoond, stof te hebben gezogen en het sanitair een flinke poetsbeurt te hebben gegeven. Uiteraard leeg je de prullenbakken, zorg je ervoor dat de gootsteen fris is, haal je de koelkast leeg, zet je de ventilatieroosters open en zorg je voor een schone vaat.

Besteed aandacht aan de tuin. Zorg er ook voor dat de tuin enigszins op orde is. Anders is de kans groot dat je een oerwoud aantreft na terugkomst. Bovendien, mocht je thuis vakantie vieren dan wil je bij mooi weer toch lekker in de tuin kunnen zitten, zonnen en voor de (klein)kinderen een badje neer kunnen zetten?

Laat (werk)verplichtingen los! Als het goed is, draag je voor je vakantie je werk over aan collega’s. Het is tijd om te genieten van een welverdiende vakantie! Laat daarom je werkcomputer en -telefoon thuis en als je thuis vakantie viert: laat de apparaten zoveel als mogelijk uit. Check alleen op geplande momenten je privé telefoon en e-mail. Leg eventueel de post ongeopend weg. Dat komt wel weer na de vakantie.

Geniet samen. Besteed de tijd aan en met elkaar. Ga er samen op uit. Er zijn altijd wel leuke dingen te doen in de omgeving. Neem de tijd om spelletjes te spelen, samen te koken en eens goed bij te kletsen. Maak plannen voor het nieuwe schooljaar, durf samen te dromen en te genieten.

TIP: leuke regionale kinderuitjes vind je op Kidsproof.

Als je in een opgeruimd en fris huis leeft, je je werk en verplichtingen zo nu en dan kunt loslaten en je de tijd neemt voor je huisgenoten, familie en voor … jezelf, dan kun je het hele jaar door vakantiegevoel in eigen huis creëren. Dat is toch een heerlijk vooruitzicht?

Is jouw huis hier (nog) niet klaar voor en kun je wat hulp gebruiken om snel en blijvend resultaat te boeken, dan kun je overwegen de hulp in te schakelen van een professional organizer of huishoudelijke hulp.

Een fijne zomervakantie gewenst!

TIP: heb je je huis en tuin op orde en wil je dat gedurende je afwezigheid zo houden? Blijven er kinderen of huisdieren thuis? Schakel dan de Vakantie-assistent in.