Onlangs kreeg ik een appje. Een vriendin was aan het opruimen. Ze was bezig met de inhoud van een voorraadkast. Het bleek te gaan om een aardige hoeveelheid alcoholische dranken. Deze was de afgelopen jaren gegroeid. Flessen waren gekregen, gekocht voor feestjes of uitprobeersels.

Ze vroeg zich af hoe ze de hoeveelheid kon terugbrengen. Waren de dranken nog wel goed? Kunnen restanten zomaar door de gootsteen? Best zonde… de flessen waren alles behalve goedkoop.

Ik gaf haar dit stappenplan waarmee ze verder kon.

Stap 1: gooi bedorven dranken weg.
Wie denkt dat alcoholische dranken niet kunnen bederven, heeft het mis. Ongeopende flessen kun je langer bewaren dan geopende flessen, maar voor veel dranken geldt dat je ze binnen een bepaalde tijd moet drinken. Op sommige flesjes, zoals bier, vind je een houdbaarheidsdatum. Op de meeste flessen staat alleen het productiejaar. Na opening kunnen dranken bederven of hun smaak verliezen onder invloed van de zon, zuurstof of door toevoegingen als room. Lees hier hoe lang je dranken kunt bewaren.

Gebruik je zintuigen om te bepalen of een drank is bedorven: dat zie je, dat ruik je en dat proef je. Gooi bedorven dranken weg in de gootsteen. En ook de restjes die wat ouder zijn en waarover je twijfelt. Geen risico lopen dus weg ermee. Gaat het om geklonterde dranken zoals een oude Baileys (met bestanddeel room)? Giet de vloeistof dan eerst door een zeef. De klonten gaan in de container. Zo, de voorraadkast is al minder vol ;-).

Wat te doen met flessen drank die nog goed zijn?

Stap 2: haal de drankjes eruit die jouw favoriet zijn.
Grijp je regelmatig naar dezelfde fles, hetzelfde drankje? Deze fles mag natuurlijk blijven. Maar dranken die jij niet lekker vindt, zet je apart. Je kunt mooie, wat luxere flessen of met je favoriete drankje een zichtbare plaats in huis geven. Inspiratie kun je hier opdoen.

Heb je het gevoel meer te gaan drinken als een fles in zicht staat? Zet deze dan bij de andere flessen. In de kast. Want voor de meeste dranken geldt dat ze donker of koel bewaard moeten worden.

Stap 3: kom af van de dranken die je zelf niet drinkt.
Ik gaf mijn vriendin de tip om haar vriendinnen uit te nodigen voor een cocktailparty :-). Maar vergeet de gasten dan niet te melden dat ze geen nieuwe flessen hoeven mee te brengen! Hapjes zijn natuurlijk wel welkom. Of geef na een bezoekje van iemand een flesje mee. Dat wat jij niet lekker vindt, vindt een ander mogelijk zalig. En soms is het gewoon heel bevrijdend je verlies te nemen: giet de restjes door de gootsteen. Hoe zonde ook: het schept wel ruimte!

Stap 4: houd de voorraad vanaf nu onder controle.
Bepaal hoeveel ruimte je kwijt wilt zijn aan je drankvoorraad. Eén kastje bijvoorbeeld. Bepaal het aantal flessen dat maximaal in de kast past. Houd altijd wat ruimte over voor het schuiven van flessen, zodat je gemakkelijk bij de flessen kunt die achteraan staan. En houd een plekje over voor een flesje dat je onverwacht krijgt als er bezoek komt. Zo houd je de voorraad onder controle.

Hoe dan ook, drink met mate. Lees hier hoe je dat doet. Dan blijft het bijzonder en lekker. Beter voor je gezondheid, je portemonnee en de ruimte in je kasten!

Opmerking: we hebben het niet over bijzondere collecties of hele oude (sterke) dranken die jaren lang goed blijven en die veel waard, en daardoor wellicht veilingwaardig zijn.