Als ik met een klant aan het opruimen ben en we spullen wegleggen om te verkopen, dan proberen we weleens de waarde ervan te schatten. Is het heel oud? Dan is het vast veel waard. Het lijkt porselein, maar is dat het ook? Er staat een merkje in de lepel, dat moet wel echt zilver zijn. Een kil metalen bureautje, dat kan vast op de schroothoop. Maar wat kun je je hierin vergissen. In juni bezocht ik Derksen Veilingbedrijf in Arnhem en sprak ik met veilingmeester Albert Keddeman over de waarde van onze spullen.

Wat bepaalt de waarde?
Nog altijd wordt gedacht dat de leeftijd van een voorwerp de waarde bepaalt. De leeftijd bepaalt echter slechts voor een klein deel mede de waarde. Het draait met name om vraag en aanbod.

Je bent bijvoorbeeld in het bezit van een prachtige antieke Friese staartklok en besluit deze te laten veilen. Het aanbod is echter groot waardoor de waarde daalt. Maar wellicht heb je een puntgaaf en apart exemplaar (enkel in zijn soort), of waar een geïnteresseerde een gevoel bij heeft, dan kan de klok juist meer opleveren dan je verwacht.

Dat het lastig is om een bedrag toe te kennen aan een object, bleek wel toen ik een ‘antieke zilveren klontjestang’ tevoorschijn haalde en deze voorlegde aan Albert Keddeman. Deze werd vroeger bij ons thuis gekoesterd en lag voor sier in een kast. Die tang moest wel flink wat waard zijn! Ik mocht de tang zelf met een loep onderzoeken. Een DE merkje verraadde dat de verzilverde tang enkele tientallen jaren geleden met DE zegels en enkele guldens bijbetalen is gekocht en dat deze dus vrijwel niets waard is. Prachtig! De tang mocht weer mee naar huis en zal daar verder gekoesterd worden. De emotionele waarde is namelijk wel heel groot.

Welke spullen zijn hot?
Wat momenteel echt hot is, zijn spullen uit de jaren ‘60 en ‘70. De vraag ernaar is groot, het aanbod minder groot. De voorwerpen zijn populair. En dat verhoogt de waarde. Dus heb je iets staan uit die tijd en wil je ervan af … breng het in bij het veilingbedrijf.

Serieuze verzamelingen en collectors items kunnen ook veel opleveren. Met name als de kwaliteit goed is en de verzamelobjecten in beperkte oplage’s zijn geproduceerd. Ook normale objecten kunnen een collectors item worden: bijvoorbeeld als ze in bezit zijn geweest van een bekend persoon of voorzien zijn van een handtekening.

‘Pareltjes’
Natuurlijk hopen we allemaal de gelukkige bezitter te zijn van een ‘pareltje’. Dat ineens blijkt dat je een echte Van Gogh op zolder hebt liggen. Voor wie naar het programma Tussen Kunst en Kitsch kijkt: het komt weleens voor dat een voorwerp onverwacht bijzonder blijkt te zijn. Een ‘pareltje’ waarvan de verwachte opbrengst in een veiling hoog wordt ingeschat.

In juni van dit jaar nog, bracht in Parijs een vaas 16,2 miljoen euro op. De vaas was onderdeel geweest van een erfenis en lag jarenlang in een schoenendoos op zolder. Het bleek te gaan om een bijzondere Chinese vaas uit de 18e eeuw!

Albert Keddeman maakte het zelf mee, in 2014. Hij veilde een porseleinen beeldje voor het programma Cash op Zolder. Het beeldje leverde maar liefst € 322.000 op. Bekijk hier de aflevering en zie de veilingmeester in actie.

Wat zijn jouw spullen waard?
De kans dat jij zo’n waardevol object in huis hebt staan, is misschien niet groot, maar rust en ruimte in huis is goud waard. Dus heb je spullen staan die je wilt verkopen, leg ze dan eens voor aan het veilingbedrijf. Alles bij elkaar, leveren ze in ieder geval ruimte en mogelijk een leuk bedrag op. En wie weet ben jij toch in het bezit van zo’n ‘pareltje’!

Wat er vervolgens met het object binnen het veilingbedrijf gebeurt en waar je het bedrijf nog meer voor in kunt schakelen, lees je in dit blog: Waar gaan onze spullen heen? Op bezoek bij het veilingbedrijf.

Eerder volgde ik onze spullen binnen Digitale Nazorg en de Milieustraat.