De dagen worden zichtbaar korter. Er hangen opvallend meer spinnen voor het raam dan enkele weken geleden en de pepernoten liggen al weer in de winkels. Het kan niet missen: de herfst staat voor de deur!

Zodra de zomer voorbij is, breng je meer tijd door binnenshuis. Zalig: je nestelen op de bank, kaarsje aan, goed boek en kop koffie. Maar is jouw huis hier al klaar voor?

Nee? Dan is het nu de hoogste tijd om je huis herfstklaar te maken. Maak van deze klus een behapbaar feestje! Dat doe je zo:

Doe het samen. Plan een dagdeel in om samen aan de slag te gaan. Alle gezinsleden maken gebruik van het huis en zijn dus allen verantwoordelijk voor het op orde houden ervan. Kinderen vanaf een jaar of zes kun je gerust een opdracht geven: laat ze hun boekjes uitzoeken bijvoorbeeld. Welke kunnen echt weg? Lukt het ze nog niet om zelf beslissingen te nemen, laat ze dan wat plankjes soppen. Zolang ze maar worden betrokken bij deze klus. Besluit je alleen aan de slag te gaan? Vraag dan toestemming aan je gezinsleden om voor hen te mogen opruimen! Doe je het samen? Vier het geboekte resultaat met een bioscoopavondje thuis. Lekker samen op de bank … gezellig!

Houd de lat laag. Om grondig op te ruimen, heb je tijd nodig. Veel tijd. Nu de scholen weer zijn begonnen en iedereen weer naar het werk gaat, ontbreekt het je hier misschien aan. Maak eerst eens een rondje door je huis en verzamel de spullen die direct weg kunnen. Open daarbij ook de kasten. Verzamel de spullen in dozen of vuilniszakken en breng deze meteen naar de milieustraat of de kringloopwinkel. Je creëert direct meer rust en ruimte in je huis, en daarmee in je hoofd. Misschien wil je spullen weggeven of verkopen? Bedenk dan dat deze acties tijd kosten. En daar ontbreekt het nu juist aan, nietwaar? Zet deze spullen gerust even apart en plan een moment in in je agenda om de spullen weg te brengen of te verkopen (wellicht is het een optie de spullen voor te leggen aan het veilingbedrijf?).

Aandacht voor zit- en eethoek. Besteed eens extra aandacht aan de zit- en eethoek. Liggen er spullen die er niet thuishoren? Verzamel ze en breng ze naar de ruimte waar ze wel thuishoren. Of besluit ze van de hand te doen. Houd de zit- en eethoek vrij van rondzwervende spullen. Deze trekken namelijk alleen maar meer rommel aan (lees hier hoe je korte metten maakt met deze ‘magneetplekken’) . Rommel waar je je aan zult storen nu je meer uren binnenshuis doorbrengt. Heb je de zit- en eethoek opgeruimd, dan is er wellicht een plek vrijgekomen voor een sfeervol kaarsje en / of mooi herfststukje.

Lekker soppen. Ruim hiervoor wat extra tijd in en maak de boel eens lekker schoon. Normaal gesproken gebeurt het schoonmaken waarschijnlijk met de Franse slag. Helemaal niets mis mee, maar zet dit keer ramen en deuren open, zuig ook eens achter de kasten, klop kussens goed uit, zeem de ramen. Je voelt je zoveel lekkerder in een schoon huis en door wat grotere klussen aan te pakken, kun je de komende maanden heerlijk van je huis genieten.

Het grove werk is gedaan; je huis is klaar voor de herfst! Aan het echte opruimen ben je nu nog niet toegekomen maar je hebt een eerste stap daartoe gezet. Voelt goed, nietwaar? Ben je erachter gekomen dat je wel wat hulp kunt gebruiken bij het opruimen en wil je nu eens doorpakken? Neem dan vrijblijvend contact met me op. Ik help je graag met het creëren van een opgeruimd huis waarin alle gezinsleden zich kunnen ontspannen en ontwikkelen.

DIY herfst sfeermakers

DIY herfst sfeermakers by proud2bme.nl