Eeuwig leven bestaat niet
Niets in het leven is zeker. Althans, bijna niets. Wat wel zeker is, is dat we niet het eeuwige leven hebben. Ook worden we niet allemaal 90 jaar.

De afgelopen jaren ben ik meerdere dierbaren verloren. De meesten nog verre van 90. Dat heeft me flink aan het denken gezet: wat is voor mij belangrijk in dit leven? Hoe wil ik zijn en hoe wil ik herinnerd worden? Heb ik mijn administratie goed op orde? Heb ik nu al bepaalde ideeën over mijn uitvaart? En wat als mijn man en ik samen ‘gaan’, hebben we het dan goed geregeld voor de kinderen?

Dit is geen onderwerp om dagelijks mee bezig te zijn: je staat immers vol in het leven! Maar het kan je rust geven over bepaalde zaken te hebben nagedacht en alvast goed te hebben geregeld. En verantwoording nemen richting nabestaanden, vooral als het om jonge kinderen gaat, hoort er, vind ik, bij.

De volgende belangrijke vraag kun je jezelf stellen: wat wil jij nalaten als je er niet meer bent? Is dat bepaalde kennis die jij in huis hebt, zijn dat warme herinneringen of oneindig veel persoonlijke spullen? Is dat een overzichtelijke administratie of een chaotische stapel papier waar nabestaanden totaal geen wijs uit kunnen worden?

Je leven goed geregeld
Denk je eens in: de basis op orde, je leven goed geregeld. Je hebt jouw bezittingen fijn uitgezocht en de administratie op orde. Het klinkt simpel, maar vaak is dat het niet. Misschien wil je heel graag de basis op orde brengen, maar weet je niet hoe en waar je moet beginnen. Dan is het fijn om het samen met iemand te doen. Bespreek vooraf dat de ander niets ongezien weggooit of opbergt. Het zijn jouw bezittingen dus maak jij de keuze om iets weg te doen of te bewaren en bepaalt ook de plaats waar je iets bewaart.

Je kunt hiervoor ook een professional organizer vragen: deze is expert op het gebied van opruimen van persoonlijke spullen, ook die met een grote emotionele waarde, en het op orde brengen van de administratie. Ze helpt je keuzes maken en bedenkt praktische oplossingen. Ook weet de organizer de weg naar tweedehands winkels, veilinghuizen en goede doelen om de bezittingen een nieuw leven te geven of te verkopen. En met dat geld kun je weer mooie herinneringen maken!

Graag vertel ik je hier meer over het uitzoeken en opruimen van je spullen en het op orde brengen en houden van je administratie. Want met de basis op orde kun jij optimaal genieten van het leven.