Het kan zijn dat jij dozen hebt staan vol foto’s, dia’s en negatieven. Vandaag de dag maken we foto’s met een digitale camera of mobiele telefoon. Die nemen geen fysieke ruimte in. Maar dat was 35 jaar geleden nog niet zo: tot september 1981 was het niet mogelijk digitale foto’s te maken en maakte men analoge foto’s of dia’s.

Zo ook mijn ouders. Tijdens het leegruimen van het ouderlijk huis kwamen dozen vol losse foto’s, albums en dia’s van zolder. Hun levens vastgelegd in beeld. Deze dozen belandden op mijn eigen zolder tot het moment kwam dat we deze dierbare analoge herinneringen niet langer wilden laten verstoffen.

Want het doel van foto’s is toch om aan de hand van de beelden herinneringen op te halen? En niet om ergens op zolder te worden weggestopt. Daarom wilden we de enorme hoeveelheid foto’s en dia’s terugbrengen tot een overzichtelijke, behapbare hoeveelheid herinneringen die je er nog eens bij pakt en waar je van kunt genieten.

Wil jij dit ook? Ga dan als volgt te werk.

Voorbereiding

Zorg voor een prettige werkplek. Dat kan een bureau of de eettafel zijn. Het liefst een ruime plek waar je eventueel spullen kunt laten liggen om op een ander moment weer mee verder te gaan.

Plan een dagdeel in je agenda. Neem voor het starten met deze klus ruim de tijd. Hoogstwaarschijnlijk kost het je wat moeite om te beginnen maar eenmaal aan de slag is de kans groot dat je er even mee door wilt gaan. Spreek eventueel met een familielid af: je bent niet alleen elkaars stok achter de deur, het is ook heel leuk en waardevol om samen herinneringen op te halen!

Bedenk hoeveel beeldmateriaal je wilt bewaren. Als je besluit de foto’s en dia’s fysiek te bewaren, bepaal dan vooraf hoeveel je wilt bewaren: één volle doos op zolder, twee plakboeken in de kast. Niet alleen de ruimte is daarbij bepalend, ook de tijd die je kwijt wilt zijn aan het opbergen: foto’s inplakken in een album is een stuk tijdrovender dan ze in een envelop in een doosje stoppen. Hoe meer je bewaart, des te meer ruimte en tijd heb je nodig. Mijn zus en ik besloten om de foto’s en dia’s te (laten) digitaliseren. Daarover zo meer!

Bedenk hoe je het beeldmateriaal gaat bewaren. Als je de foto’s en dia’s fysiek wilt bewaren, let dan op de materialen die je gaat gebruiken. Gebruik bijvoorbeeld enveloppen die waterdicht en chemisch neutraal zijn waardoor de foto’s minder snel verkleuren. Bewaar de foto’s op hun kant in een doos zodat ze niet aan elkaar gaan plakken. Ook fotoalbums zet je staand in de kast. Schaf de benodigde materialen aan voordat je met het uitzoeken start. Regel ook alvast een diaviewer en vergrootglas.

Aan de slag.

Verzamel alle foto’s, dia’s en negatieven. Het moment is daar: je gaat starten met het uitzoeken van het beeldmateriaal. Pak alle dozen erbij en maak een keuze waarmee je start. Zet alvast wat te drinken en te eten klaar en verheug je op de komende reis door de tijd!

Wees selectief. Doe foto’s van landschappen, met onbekende personen, onscherpe en lelijke foto’s weg. Kies uit foto’s van eenzelfde gebeurtenis of activiteit de twee of drie mooiste foto’s. De resterende foto’s kunnen weg; je zult ze gewoonweg niet missen. Elf jaar geleden, toen mijn man en ik trouwden, zei onze huwelijksfotograaf: ‘verwacht van mij geen eindeloos dik trouwalbum; in feite moet je de sfeer en de herinnering in één foto kunnen pakken.’ Mijn zus en ik hielden het bij twee of drie foto’s van één gebeurtenis, maar deze opmerking ben ik nooit vergeten.

Sorteer op jaar, periode, gebeurtenis of persoon. Stop de foto’s en dia’s tijdelijk in enveloppen die je voorziet van jaar, datum of naam. Je kunt nu eventueel stapsgewijs verder met het verwerken van de gekozen foto’s of dia’s.

Van stoffige doos naar warme herinnering.

Digitaliseer of laat het materiaal digitaliseren! Het doel van onze opruimactie was meerledig: niet alleen wilde ik de kostbare leefruimte op zolder terug, het allerbelangrijkste was dat mijn zus en ik gemakkelijk fijne herinneringen kunnen ophalen en deze kunnen delen met de rest van onze familie waaronder mijn kinderen. Daarom gaan we de foto’s en dia’s die we willen bewaren digitaliseren. Dat levert je namelijk direct ruimte op, het beeldmateriaal blijft goed bewaard en je kunt het gemakkelijk met andere familieleden delen of bewerken tot een fraai digitaal album. Natuurlijk hebben we enkele albums intact gelaten. Deze gaan in de kast. Hele bijzondere, losse foto’s gaan in een mooi lijstje. Als je het beeldmateriaal wilt (laten) digitaliseren, dan kun je twee dingen doen: je kunt investeren in een goede scanner. Die kun je na gebruik mogelijk weer van de hand doen. Het is een flinke klus om de overgebleven foto’s en dia’s te scannen maar je hebt zo wel de controle over de kwaliteit. Of je besteedt deze klus uit en laat de foto’s en dia’s digitaliseren door bijvoorbeeld Digitale Nazorg. Je kunt in overleg kiezen hoe je het materiaal aangeleverd wilt krijgen. Zorg er daarna voor dat de foto’s op je computer komen te staan (externe harde schijf) of in the cloud (handig bij brand of diefstal!) en zorg voor een betrouwbaar backupsysteem. Je wilt deze foto’s immers nooit en te nimmer verliezen!

Ik geef toe, het is een klus, maar eenmaal geklaard kun je nog maar één ding doen: genieten. Genieten van de verkregen ruimte, het besef dat je de foto’s op orde hebt en genieten van prachtige beelden en herinneringen. Veel succes!