Döstädning
In september verscheen een boekje in Nederland: Döstädning, opruimen voor je doodgaat. Geschreven door de Zweedse kunstenares Margareta Magnusson (82).

Nogal confronterend. En verwarrend ook. Hoezo, opruimen voor je doodgaat? Alsof deze datum vaststaat in je agenda. Wanneer begin je? Je staat immers nog vol in het leven. Het duurde dan ook even voordat ik het boekje kocht en las. En er iets over kon zeggen …

Opruimen na je 65e?
Volgens Magnussen begin je na je 65e met deze grote en emotionele klus. Het is namelijk volgens Magnussen je eigen verantwoordelijkheid om je nabestaanden niet op te zadelen met een enorme verzameling spullen. Jonge mensen hebben drukke levens, wonen vaak niet in de buurt, hebben zelf het huis volstaan met spullen en hebben genoeg aan hun hoofd na overlijden van een ouder. 

Opruimen tijdens je leven.
Als specialist op het gebied van spullen en opruimen, vind ik de gedachte van Magnusson heel mooi. De regie in eigen hand houden, dat voelt gewoonweg fijn. Ik zou echter niet wachten met opruimen tot na je 65e. Naar mijn idee is het zaak om je hele leven te blijven opruimen.

Je gaat mee in de flow: komen er kinderen, dan ga je waarschijnlijk ruimer wonen en komen er meer spullen in huis. Worden de kinderen groter, dan ruim je het speelgoed op en schaf je andere spullen aan. Gaan de kinderen uit huis, dan gaan ook op den duur de spullen mee. Misschien ga je wel kleiner wonen. Hobby’s en passies veranderen, de bijbehorende spullen dus ook. Houd een opgeruimd en ontspannen leven voor ogen, dus de weg en niet … de eindstreep. Die bereik je misschien wel voor je 65e …

En dit beaamt Magnusson ook! Ze schrijft het boekje dan ook met name voor diegenen die vanwege drukke levens niet eerder zijn toegekomen aan grondig opruimen. En dat op een positieve en helpende manier. De boodschap is alles behalve somber en verdrietig, af en toe grappig en verrassend. Gewoonweg de moeite van het lezen waard.

Maak nu een start!
Voor wie er niet eerder aan toegekomen is om te starten met opruimen en meer wil weten over Dödstädning: het NRC schreef een uitgebreid en pakkend artikel over Döstädning. Het boekje kun je hier bestellen. Het boekje is dus een steuntje in de rug voor ouderen die voor de grote opruimklus staan.

Wil je meteen een vliegende start maken dan kun je natuurlijk een professional organizer inschakelen die je helpt met het maken van keuzes en het vinden van een nieuw huis voor bruikbare spullen.

Want, ‘ouder worden is niet voor watjes. Wacht daarom niet te lang met ontspullen: vroeg of laat krijg je zelf gebreken en dan is het wel zo prettig als je kunt genieten van alles wat je nog kunt doen zonder voor allerlei dingen te moeten zorgen of orde te moeten scheppen in een puinhoop’, aldus Magnusson.