Dag van de Duurzaamheid – 10 oktober 2016

Maandag 10 oktober is de landelijke Dag van de Duurzaamheid. Door heel Nederland vinden, voor het achtste jaar, duizenden activiteiten plaats, georganiseerd door particulieren, bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden.

Een geweldig initiatief om samen te laten zien dat duurzaamheid noodzakelijk, inspirerend en winstgevend is. Veel organizers zijn ook actief op deze dag. Want leren opruimen en organiseren bevordert duurzaam leven!

Teveel aan spullen? Slecht voor het milieu!
Een teveel aan spullen kost je niet alleen geld, het is ook nog eens slecht voor het milieu, want:
* je raakt eerder iets kwijt, waardoor je soms genoodzaakt bent een voorwerp dubbel aan te schaffen;
* spullen worden minder goed onderhouden omdat je er geen tijd voor hebt of er niet bij kunt; ze worden daardoor eerder afgedankt;
* ongeopende of kwijtgeraakte rekeningen worden niet betaald en er volgt een herinnering: onnodige verspilling van papier;

* een teveel aan levensmiddelen verhoogt de kans op het over-de-datum-zijn van producten: deze belanden in de kliko;
en ga zo maar door …

De 5 bewaarcriteria
Laten we hierin verandering brengen en duurzamer gaan leven. Dat kan, door de volgende bewaarcriteria* te hanteren als je je spullen opruimt. Deze criteria zorgen ervoor dat je bewust kiest voor wat er in huis blijft. Deze spullen koester je, je gebruikt en onderhoudt ze waardoor ze langer meegaan.

1) Je gebruikt het voorwerp regelmatig: omring jezelf met spullen die je regelmatig gebruikt of waar je graag naar kijkt. De rest kan weg … zo maak je van je huis geen opslagplaats of museum.

2) Het voorwerp maakt je leven makkelijker en/of aangenamer: doe alles weg waar je je aan ergert, waarvan je een schuldgevoel krijgt of waardoor je verdrietig wordt. Zo omring je jezelf met spullen die een positief gevoel oproepen. Marie Kondo zegt: waar je blij van wordt. Zo creëer je een plek waar je graag vertoeft.

3) Je hebt voldoende tijd en energie om het voorwerp te onderhouden: alles wat je bewaart heeft zorg en aandacht nodig. Bewaar daarom zo min mogelijk en schaf bij voorkeur spullen aan die weinig onderhoud vergen. Zo maak je het jezelf lekker gemakkelijk.

4) De houdbaarheidsdatum van het voorwerp is nog niet overschreden: gooi die spullen weg waarvan de houdbaarheidsdatum is overschreden. Aangezien je ze nog niet hebt opgegeten of gebruikt is de kans groot dat dat er ook niet meer van gaat komen.

5) Het voorwerp is onvervangbaar en … voldoet aan de criteria 1 t/m 3!: dit is de moeilijkste taak bij het opruimen: beslissingen nemen over spullen die een emotionele waarde hebben. Stel een limiet in van één krat per gezinslid voor nostalgische voorwerpen. Of geef ze een ereplek in huis. Zo geniet je van deze spullen en kun je er met plezier weer eens naar kijken. Is het krat vol en wil je er iets bij doen? Dan iets anders eruit!

Pas vanaf nu deze criteria vooral ook toe op spullen die je van plan bent te gaan kopen. Pak desnoods in de winkel het lijstje erbij. Het helpt je om kritisch te zijn over je aankoop. Impulsaankopen zijn verleden tijd. Je zult het zien, je schaft minder snel iets aan. Goed voor het milieu en goed voor jouw portemonnee.

En als je opruimt en besluit spullen weg te doen, denk dan aan tweehandswinkels en aan recyclen!

Smaken deze tips naar meer? Kom dan naar de workshop Leuk, we gaan opruimen! die Hennie van de Vendel (Hennie Helpt, organizer Ede) en ik in Ede geven op de Dag van de Duurzaamheid!

* bron: ‘Aan de slag met De HuishoudCoach‘, Els Jacobs 2016

We recycle!