Afgelopen zaterdag is Sinterklaas Nederland weer binnengevaren. Voor ons gezin is daarmee een gezellige tijd aangebroken. Uiteraard hopen de kinderen op leuke cadeautjes. En dat terwijl ze al het nodige hebben. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen met slechts de helft van hun speelgoed spelen. Bij ons is dat niet anders. Hoog tijd om het speelgoed kritisch te bekijken en het één en ander weg te doen.
Minder spullen heeft tot het prettige gevolg dat er meer ruimte en overzicht is. Je kunt gemakkelijker schoonmaken en spullen sneller opruimen. Dat doen onze kinderen trouwens nagenoeg zelf. Geleerd van mama ;-).
Maar hoe doe je dat: je kind laten opruimen? Ik bedoel, zonder gemopper en irritatie. De meeste kinderen hebben nu eenmaal een hekel aan opruimen. Er zijn genoeg andere dingen te doen die véél leuker zijn. Je kind zet de hakken in het zand, jij wordt boos … de sfeer wordt er niet beter op en je kind krijgt nog meer weerstand tegen opruimen.
Maar opruimen hoort nu eenmaal bij het leven, net als tandenpoetsen. Leuk is het misschien niet, het moet gewoon gebeuren. Het resultaat is namelijk wél prettig: een opgeruimde leefomgeving waarin alle spullen, dus ook speelgoed, een vaste plek hebben en snel vindbaar zijn.
Je kunt je kind leren opruimen; hieronder enkele tips:
Geef het goede voorbeeld. Niet alleen de meeste kinderen hebben een hekel aan opruimen, de meeste ouders ook. Geef tóch het goede voorbeeld en doe klusjes in en om het huis in het bijzijn van je kind. Leg daarbij uit wat je doet.
Jong geleerd is oud gedaan. En dat geldt ook voor opruimen. Betrek je kind al van jongs af aan bij het opruimen. Laat het de was in de wasmachine doen, de blaadjes in de kruiwagen scheppen. Grote kans dat je de bladeren nog eens bij elkaar kunt harken maar je bent samen bezig en maakt plezier!