Je persoonlijke bezittingen op orde
Als jij er niet meer bent, zijn de erfgenamen belast met het uitzoeken van jouw persoonlijke bezittingen. Waardevolle, dierbare spullen die warme herinneringen oproepen. En waarschijnlijk ook rommel. Spullen die je helemaal niet gebruikt, zelf niet eens koestert en onderhoudt, maar waarover je nog geen beslissing hebt durven nemen.

Misschien maakt het je weinig uit wat er met de bezittingen gebeurt. Wie dan leeft, wie dan zorgt! Maar ga je dan niet voorbij aan de gevoelens van jouw nabestaanden? Ouders, partner, kinderen, broer of zus? Zij staan voor de pittige taak keuzes te maken over jouw persoonlijke bezittingen. En dat in een periode vol verdriet. Misschien maken ze daarom verkeerde keuzes. Of geen. Het laatste kan tot gevolg hebben dat ze zelf hun huis vol hebben staan met spullen die uitgezocht moeten worden. Deze spullen bezorgen onrust en verdriet en mogelijk zelfs onenigheid tussen de erfgenamen.

Misschien heb je zelf al ideeën over bepaalde dierbare bezittingen. Met een codicil of testament zorg je dat deze dierbare spullen na overlijden bij de juiste familieleden of geliefden terechtkomen. En misschien wil je wel een executeur aanwijzen in een testament die tevens bevoegd is om de nalatenschap te verdelen en de praktische zaken afhandelt. Doe je dat niet dan is het dus aan de erfgenamen om de erfenis te verdelen.

Hoe fijn zou het zijn als je zelf jouw bezittingen voor een groot deel hebt uitgezocht? Dat datgene wat je bezit, spullen zijn die je dierbaar zijn en waar je blij van wordt. De spullen die je bestempelt als rommel kunnen dan weg. Daar pluk je meteen de vruchten van want minder spullen betekent minder opruimen en onderhouden. Je houdt daarmee tijd en energie over voor de leuke dingen in het leven.

Meer informatie vind je op de websites Moment voor je Testament en het Levenstestament.