Onlangs was ik bij een klant om magneetplekken in huis aan te pakken. Ik moest een aardig eind rijden maar was er zo … de magneetkracht was bijzonder sterk ;-).

Magneetplekken? Je kent ze wel; elk huis heeft ze: plekken zoals op de eettafel, het aanrecht, de trap waar je gemakkelijk iets neerlegt en waar binnen no time tig spullen liggen waar je nog iets mee moet. Sleutels, zonnebril, post, kleine relatiegeschenken, pennen, haarspeldjes van de kinderen, papiertjes …

Ook het huis van een organizer heeft ze. Ons huis telt maar liefst 3 magneetplekken: de trap, eettafel en een hoekje op het aanrecht. Maar minstens één keer in de week heffen we deze plekken weer op en genieten we van een opgeruimd huis. Wil jij ook af van een rommelige magneetplek? Ga als volgt te werk!

Schoon de plek helemaal op! Kies een magneetplek. Begin bij de plek die het meest zichtbaar is en waar je je dagelijks aan stoort. Bedenk dat een magneetplek niet zomaar ontstaat: het is blijkbaar een logische, goed bereikbare plaats om spullen even snel neer te leggen of zelfs op te bergen. Neem vervolgens de spullen één voor één in de hand en beslis welke spullen blijven en welke weg kunnen of elders moeten worden opgeborgen. Breng de spullen die niet blijven naar de juiste plek of gooi ze weg. Bundel de spullen die op de plek horen in een leuk mandje of bakje. Dat oogt een stuk opgeruimder en gezelliger!

Doorbreek je patronen. Wil je helemaal af van een magneetplek omdat deze enkel bestaat door gemakzucht, maak er dan een mooi hoekje van met een vaas, fotolijstje of kaars. Dit motiveert om de plek opgeruimd en gezellig te houden. Wordt de (fruit)schaal als verzamelplek gebruikt, haal deze dan eens weg. Creëer dan wel voor sleutels, telefoon en dergelijke een nieuwe bewaarplek op een goed bereikbare, zichtbare plek. Zoals hierboven: fuif jezelf op een sfeervol mandje of bakje.

Loop dagelijks de magneetplek langs. Maak met jezelf de afspraak om dagelijks, bijvoorbeeld na het avondeten, de magneetplek langs te lopen. Breng de spullen die er niet thuishoren direct weg en vraag de gezinsleden om dit te doen voor hun spullen. Vergeet je de afspraak met jezelf, zet deze dan gerust voor elke dag in je agenda. Na enkele weken is het een routineklusje en geniet je dagelijks van een opgeruimde leefomgeving.

Succes verzekerd: als je de plekken dagelijks langsloopt en de spullen op de juiste plek legt, dan ziet je huis er weer opgeruimd uit, hoef je over die spullen geen beslissingen meer te nemen en kun je spullen weer gemakkelijk terugvinden!

opgeruimde eettafel