Een rommelig huis? Kriebelbeestjes zijn er gek op! Eén van die beestjes is de huisstofmijt. Deze mijt kan voor veel problemen zorgen.

Huisstofmijtallergie is in Nederland de meest voorkomende vorm van allergie. Heb jij (of één van je huisgenoten) last van jeuk, uitslag, niezen, rode of tranende ogen, benauwdheid, piepen of hoesten? Dan kan het zijn dat je allergisch bent*.

Allergisch voor de uitwerpselen en dode lichaampjes van de spinachtige beestjes die niet zichtbaar zijn voor het blote oog. Wist je dat op één kop van een lucifer wel 300 mijten kunnen wonen? Deze rakkers voeden zich met onze huidschilfers (en die van onze huisdieren) en ze zijn gek op vocht.

Om het aantal huisstofmijten en daarmee de klachten tot een minimum te beperken kun je het volgende doen:

Ruim op. Begin hiermee. Met opruimen bedoel ik niet dat je spullen op een andere plek legt, maar dat je spullen die je niet gebruikt of die kapot zijn ook echt de deur uit doet. Deze staan niet langer stof te vangen en hoef je niet te onderhouden.

Maak regelmatig schoon. Stofnesten in huis zijn ideale plekken voor huisstofmijten om zich voort te planten. Regelmatig stofzuigen en soppen helpt om het stof in huis te verminderen. Nu je minder spullen hebt, heb je meer bewegingsruimte in huis en kun je overal snel en beter bij.

Zorg bij voorkeur voor gladde oppervlakten. Deze zijn gemakkelijk te reinigen. Denk aan een vloer van laminaat of hout; aan gladde rolgordijnen. Berg speelgoed op in goed afsluitbare plastic bakken. Liefst doorzichtig zodat je in één oogopslag kunt zien wat in de bak zit.

Ventileer dagelijks. Mijten en schimmels gedijen goed in een vochtige omgeving. Een goede ventilatie is daarom erg belangrijk. Staat je huis vol met spullen, dan kan het zijn dat ramen minder goed bereikbaar zijn en het moeite kost ze te openen. Zorg ervoor dat je goed bij de ramen kunt en deze gemakkelijk kunt openen. Laat dan gelijk de gordijnen open: de huisstofmijt houdt niet van licht!

Wil jij je klachten verminderen en een fris en opgeruimd huis? Geen beter moment om te beginnen dan nu: plan alsnog die ‘grote voorjaarsschoonmaak’ in. Het kan nog ;-)!

Meer informatie over de huisstofmijt en huisstofmijtallergie vind je hier: Longfonds https://www.longfonds.nl/astma/prikkels/huisstofmijt.

* Om vast te stellen of je allergisch bent, kun je onderzoek laten doen door een arts. Deze kan je het best adviseren over het verminderen van de klachten en eventueel medicatie voorschrijven.