De zomervakantie is voorbij, de scholen en sportclubs zijn weer begonnen. Blanco pagina’s in de agenda komen niet meer voor of vormen een uitzondering. Overzicht houden van alle afspraken en (sociale) verplichtingen kan soms best lastig zijn. En hoe meer gezinsleden, des te meer activiteiten. Denk aan werk, sport, school, hobby’s, tandarts, kapper, speelafspraken …!

Er zijn verschillende manieren om overzicht te krijgen van alle afspraken en activiteiten. Op dit moment liggen de winkels vol met vrolijke familieplanners voor het komende jaar. Jij vult deze kalender in en hoopt dat je gezinsleden erop kijken … Of je deelt een digitale agenda met je partner? En de (wat kleinere) kinderen dan?

Wil je grip houden op de agenda’s, probeer dit dan eens!

Schaf voor elk gezinslid een eigen agenda aan. Zijn de kinderen het stadium van een planbord voorbij? Overweeg dan eens om ze een eigen agenda te laten uitzoeken. Je kunt je kinderen namelijk niet vroeg genoeg leren omgaan met plannen en agenderen. Eenmaal geleerd hebben ze van die vaardigheden hun hele leven profijt. Mijn dochter koos dit jaar voor een kleurrijk exemplaar, mijn zoontje voor een stoere agenda van National Geographic. Leuk, toch? Zelf kun je kiezen voor een digitale agenda maar ik heb nog altijd een papieren versie. Ik vind het gewoonweg prettiger werken.

Houd wekelijks agendaoverleg. Doe dat bij voorkeur op de zondag. Maak er een gezellig moment van: neem allemaal plaats aan de eettafel met de eigen agenda, kopje thee en wat lekkers. Bekijk de komende week van dag tot dag en stel de vraag:

WIE DOET WAT WANNEER EN WAAR?

Verwerk gelijk brieven en mails van school en de sportclubs met data voor evenementen. Laat ieder voor zich de eigen agenda vullen. Als jezelf iets opschrijft, dan onthoud je het namelijk beter. Zelf noteer ik in mijn agenda ook de afspraken van de andere gezinsleden. Heel traditioneel, maar ik ben toch degene die thuis de meeste zaken regelt dus ik houd graag alle afspraken bij elkaar.

Neem de afspraken kort door. Misschien moet er nog iets geregeld worden voor een bepaalde activiteit? Wie haalt of brengt zoon / dochter naar de sportclub? Je kunt dit gelijk met elkaar afstemmen.

Leg de agenda’s in zicht. Als de agenda’s voor de komende week bijgewerkt zijn, zorg er dan voor dat ze in zicht liggen. De agenda’s van mijn kinderen liggen open op hun bureau’s (kies daarom voor een agenda met een ringband). Ze kijken er dagelijks even in. Af en toe vul ik aan of zet ik er iets liefs in. Dan valt me op dat de kinderen de agenda’s ook gebruiken als dagboekje. Leuk voor later!

Grip op de agenda’s, dat geeft rust. Geniet ervan!