Sinterklaas … wij vieren het elk jaar uitgebreid. Met een glimlach denk ik terug aan mijn kindertijd. Het vieren van Sinterklaas was voor ons gezin een tijdrovende (en kostbare) klus. En niet alleen het organiseren ervan: toen mijn zus en ik klein waren hadden we een flinke kluif aan het uitpakken van alle cadeaus. Twee wasmanden vol, gevuld met presentjes verzorgd door mijn ouders maar ook de opa’s en oma’s. Een aantal surprises, veel uitgebreide gedichten (ik heb ze allemaal nog!).
Ik weet nog goed dat we halverwege de eerste wasmand al onze interesse in de vele cadeaus waren verloren. Terwijl wij speelden met een nieuwe babypop of Lego, pakten mijn ouders de laatste cadeaus uit. Onvergetelijk! Maar past deze overdaad nog in de huidige tijd? Met het oog op het milieu, de kosten en de zucht naar minder spullen in huis? Tijd om te genieten van minder.
Of je nu Sinterklaas of Kerst viert: zo houd je het leuk met minder!
De vier cadeautjesregel. Wil je minder cadeaus met de feestdagen dan kun je deze regel* toepassen. De regel komt uit Amerika en heet ’the four gifts rule’. Het idee is dat je aan vier cadeaus genoeg hebt om een gezellige Sinterklaasfeest of Kerst te hebben. De regel luidt als volgt: je geeft je kind of de gelukkige die je mag verblijden met cadeaus:
1 ding dat ze willen: ze kunnen zo zelf aangeven wat ze graag zouden willen hebben. Laat ze op het verlanglijstje meerdere dingen aangeven zodat je keuze hebt. Ook als het gaat om de uitgaven. Met volwassenen kun je vooraf een budget afspreken. De cadeaus moeten passen binnen het budget.
1 ding dat ze nodig hebben: kinderen, maar ook volwassenen, hebben altijd wel iets nodig. Iets nuttigs, om te gebruiken. Het kan iets kleins zijn zoals een kurkentrekker, nieuwe broodtrommel of ovenschaal. Of iets groots: een nieuwe fiets, föhn of tafelkleed.
1 ding dat ze dragen: nieuwe kleding lijkt niet leuk om te geven maar de ontvanger is er vaak reuze blij mee. Het is ook nog eens praktisch: nieuwe sokken, pyjama, warme sweater of sjaal. Zorg er wel voor dat je de smaak of wens van de ontvanger kent.
1 ding om te lezen: een leuk of interessant boek om zelf te lezen. Of een mooi prentenboek of voorleesboek. Perfect om de koude en natte dagen mee door te komen!
Geef een activiteit cadeau. Wil je geen voorwerp cadeau geven, denk dan eens aan een leuke activiteit! Heb je wat meer te besteden dan is een museumjaarkaart een prachtig cadeau. Het hele jaar door heb je hier plezier van. Maar een uitje naar de bioscoop of schaatsbaan of een tegoedbon voor een high tea of wine … je zou het maar krijgen ;-)!
Wees creatief met inpakken. Maak van het cadeau een grappige of mooie surprise. Het geeft niet alleen aan dat je tijd en moeite hebt gestoken in de ander, het is ontzettend leuk als surprises worden uitgepakt. De trend is om cadeaus in te pakken met natuurlijke of gebruikte materialen: oude kranten of jute stof voorzien van een dennentakje, dennenappel, eikel of stokje kaneel. Je kunt de natuurlijke materialen beschilderen of een beetje bestuiven met spuitsneeuw. Goed voor het milieu en je portemonnee! Op de site van Visita vind je 13 tips om een cadeau duurzaam in te pakken.
Maak van het uitpakken een gezellige activiteit. Cadeautjes geven en krijgen is leuk, maar het samenzijn met familie en vrienden is nog waardevoller. Creëer daarom een fijne, warme sfeer: dim de lampen en steek kaarsjes aan. Zet wat lekkers op tafel. Probeer de cadeaus te voorzien van een gedicht. Het hoeft geen lang stuk te zijn maar het brengt meteen sfeer en gezelligheid. Mis je inspiratie? Kijk eens op deze website met korte gedichten.
Ik wens je warme, gezellige feestdagen toe met al je dierbaren!
- bron mamaliefde.nl