Als ik klanten help met opruimen of verhuizen, komen we vaak spullen tegen die weg mogen en goed verkoopbaar zijn. Verkoop via Marktplaats of een rommelmarkt komt dan al gauw ter sprake, maar dat kan een tijdrovend klusje zijn. En wie krijg je aan de deur? Welk bedrag vraag je? Weet jij wat je meubels of verzamelingen waard zijn? Als ik opper om de spullen voor te leggen aan een veilingbedrijf, krijg ik nog wel eens verbaasde gezichten: ‘een veilingbedrijf veilt en verkoopt toch alleen antiek en kunst aan mensen met een hele dikke portemonnee?’.

Maar nee: ook jij en ik kunnen gebruik maken van de diensten van het veilingbedrijf. Wil je weten hoe een veilingbedrijf werkt en wat er met onze spullen gebeurt na inbreng? Lees dan verder. Ik mocht namelijk in juni een kijkje nemen achter de schermen van het oudste veilingbedrijf van Gelderland: Derksen Veilingbedrijf in Arnhem.

Op een mooie woensdagochtend werd ik ontvangen door Albert Keddeman, veilingmeester van Derksen Veilingbedrijf en eigenaar van het prachtige pand waarin het bedrijf huist. Het veilingbedrijf bevindt zich namelijk in het rijksmonument ‘Valburg’, dat in 1883 is gebouwd als pakhuis voor tabak.

Het team van Derksen Veilingbedrijf bestaat uit zes personen, waaronder veilingmeester Albert Keddeman en zijn vrouw Liesbeth. Allen hebben eigen interesses: zo werkt de één met goud en zilver, een ander weet veel van porselein en weer een ander heeft een passie voor vintage spullen (objecten uit de jaren ’50 ’60 en ’70). Zo vullen ze elkaar perfect aan!

Een uur lang bombardeerde ik de veilingmeester met vragen, kreeg een uitgebreide privé-rondleiding en ik mocht daarna nog op mijn gemak rondlopen.

Foto: dozen vol spullen voor de komende veiling.

Het Veilingbedrijf, ver-van-je-bed-show?
Als professional organizer heb ik dus veel te maken met spullen die klanten niet (langer) in huis willen maar die nog in prima staat zijn. Weggeven aan familie of vrienden, langsbrengen bij de kringloop of schenken aan een goed doel zijn mogelijke opties. Als de spullen verkoopbaar zijn, stel ik voor om te bekijken of de spullen kunnen worden ingebracht in een veiling. Het levert je niet alleen wat centen op, voor je spullen geldt dat je weet dat ze terechtkomen bij iemand die ze waardeert, eventueel bij een verzamelaar. En dat voelt goed.

Je kunt bij het veilingbedrijf terecht voor antiek, kunst maar ook voor inboedelgoederen. Een enkel stuk, een verzameling of hele inboedel, alles kan. Zo bracht ik zelf onder andere twee zilveren opscheplepels mee. Want ik wilde natuurlijk ervaren hoe het is om spullen in te brengen in een veiling en ik wilde zien welke route ze binnen het veilinghuis doorlopen.

Onze spullen binnen het veilingbedrijf
Heb je spullen over die nog prima zijn? Denk vanaf nu dan eens aan een veilinghuis als optie om nog iemand blij te maken met jouw meubels, verzameling of antiek. Ook al breng je, zoals ik, maar twee zilveren opscheplepels in, alles wordt met grote zorgvuldigheid getaxeerd en geregistreerd. Wat is het leuk om te horen hoe oud de lepels zijn en waar ze voor dienden! Ik bracht mee:

Foto: twee zilveren opscheplepels die ik inbracht.

• Een zilveren groentelepel. Aan de hand van de merkjes en jaarletter kon Albert Keddeman al snel concluderen dat het om een lepel uit 1900 van de firma Van Kempen gaat. Model: Haags lofje.
• Een zilveren pasteischep uit 1926, eveneens van de firma Van Kempen. Model: Haags lofje.

De lepels werden gewogen om zo de smeltwaarde te bepalen. Enkele stuks worden meestal of door verzamelaars gekocht of voor het omsmelten en hergebruik van het zilver. De opbrengst van de twee lepels samen werd geschat rond de € 40,- of € 50,-. De lepels werden geregistreerd en ik ontving een ontvangstbevestiging met inzendingnummer. De lepels gaan mee in de online veiling in september. Leuk!

Daarvoor worden ze tentoongesteld tijdens de kijkdagen en opgenomen in een (online) Catalogus. Nog voor de kijkdagen worden de lepels gepoetst en gefotografeerd. Het is dus niet nodig om de spullen die je inbrengt zelf uitvoerig te poetsen of af te stoffen. De lepels werden gelabeld met een QR code en opgeborgen achter slot en grendel. Nu is het afwachten; spannend! Natuurlijk heb ik de stille hoop dat ze meer gaan opbrengen dan het geschatte bedrag. Maar het kan ook zijn dat de lepels niet worden verkocht. In dat geval worden ze nogmaals, in overleg, ingebracht in een volgende veiling. Na verkoop gaat 20% van het opgeleverde bedrag naar het veilingbedrijf. De rest is voor de verkoper. Vraag je je af of je spullen wat gaan opbrengen? Lees dit in mijn volgende blog: Zijn je spullen hot or not?

Foto: alle ingebrachte voorwerpen worden gefotografeerd.

En wat nog meer?
Bij het veilingbedrijf kun je niet alleen terecht voor het inbrengen en verkopen van spullen, je kunt het bedrijf ook inschakelen voor een taxatie. Dat kan handig zijn als je bijvoorbeeld spullen wilt of moet verdelen. Denk aan spullen, een hele inboedel misschien, die worden nagelaten na overlijden. Of als er spullen moeten worden verdeeld bij een scheiding. Ben je in het bezit van kostbare spullen? Dan kan een taxatie nodig zijn voor het afsluiten van een verzekering.

En tot slot ben je bij een veilingbedrijf aan het juiste adres als je bijvoorbeeld een origineel meubelstuk of kunstwerk wilt voor je eigen huis of bedrijf.

Open dagen Derksen Veilingbedrijf
Wil je zelf een kijkje nemen binnen dit oudste veilingbedrijf van Gelderland? Dat kan tijdens de Open Monumentendagen op 8 en 9 september: bekijk hier de online uitnodiging

Ruimte in huis is goud waard! Maar of je spullen die je in huis bewaart dat ook zijn, lees je in mijn volgende blog: Zijn je spullen hot or not?

Eerder volgde ik onze spullen binnen Digitale Nazorg en de Milieustraat.