Het begon met een vraag van een klant …
Als ik bij mensen thuis help opruimen, stuiten we regelmatig op (schoenen)dozen vol analoge foto’s en dia’s. Vaak ongeordend en niet al te zorgvuldig ingepakt. Zelf heb ik ook het nodige staan. De verhuisdozen vol analoge herinneringen die mijn zus en ik meenamen uit het ouderlijk huis na overlijden van onze ouders, zijn inmiddels wel uitgezocht en geordend. De omvang is teruggebracht tot één doosje dat staat te wachten op een vervolg.
Als het gaat om het laten digitaliseren van deze analoge mediadragers, wijs ik klanten op de diensten van Digitale Nazorg. Ik ben partner en kan voldoende over de diensten vertellen. Maar onlangs kreeg ik de vraag: hoe gaat het bij Digitale Nazorg in zijn werk? Wie gaat er met mijn foto’s aan de slag? Wat een leuke vraag! De hoogste tijd om op onderzoek uit te gaan.
Op bezoek
Vrijdag 16 februari mocht ik een kijkje nemen achter de schermen op de locatie in Amstelveen. Ik werd hartelijk ontvangen door ICT/multimediaspecialisten Sander van der Meer en Dennis Tax. Dennis weet werkelijk alles van analoge middelen, maar Digitale Nazorg biedt nog zoveel meer, vertelde Sander.
Ervaren speurneuzen
Sinds 2013 maken de professionals van Digitale Nazorg zich hard voor het leveren van innovatieve en technische oplossingen die belangrijke persoonlijke en vooral dierbare data inzichtelijk en toegankelijk maken. Zo maken ze onder andere gegevens op computers en telefoons toegankelijk, herstellen ze data van (defecte) apparaten, harde schijven, geheugenkaarten, en maken ze digitale nalatenschappen en online erfenissen inzichtelijk. Met ruime ervaring in de forensische, digitale opsporing en bekend met vrijwel alle technische (on)mogelijkheden, kunnen ze dat als geen ander!
Analoge herinneringen
Maar ik kwam om te zien wat er binnen Digitale Nazorg met onze analoge mediadragers gebeurt en bracht het één en ander mee: een doosje dia’s, een enveloppe met foto’s en drie geluidsbanden. Vooral naar de geluidsbanden was ik erg benieuwd. Ik heb namelijk nooit het juiste apparaat gehad om de geluidsbanden af te spelen. Hierop staat een opname van het huwelijk van mijn (inmiddels overleden) ouders, van mijn kinderstem terwijl ik, als peuter, in de box speel en van die van mijn zus terwijl ze liedjes zingt met onze (overleden) opa. Dat wilde ik zo graag eens horen!
‘Oude meuk’
Digitale Nazorg beschikt over alle benodigde apparatuur. Dus ook ‘oude’ apparaten zoals cassettedecks, bandrecorders, videorecorders (Betamax, V2000, (S)VHS, Hi8, Video 8) en smalfilm (Super 8 / 8 mm) enz. Denk nu niet meteen dat ook jij die apparaten moet houden omdat er nog iets mee gedaan kan worden. Het is duidelijk dat het werken met deze apparaten aan experts is voorbehouden want vaak moeten ze eerst gerepareerd en daarna op de juiste wijze onderhouden worden. Wat een klus.
Digitaliseren
Het digitaliseren gebeurt vervolgens met uiterste precisie en geduld. Want om het gewenste resultaat te krijgen moeten tapes soms hersteld en schoongemaakt worden. Het beeld wordt, indien gewenst, geoptimaliseerd. Het digitaliseren gaat natuurlijk machinaal maar alles wordt vooraf handmatig voorbereid en gecontroleerd. Hierdoor is het mogelijk werkelijk elk formaat in te brengen. Je bent je spullen dan ook wel even kwijt: twee tot zes weken.
Binnen deze twee tot zes weken kun je een downloadlink verwachten waarmee je als klant toegang krijgt tot de digitale bestanden. Ik heb zojuist de link ontvangen. Nu heb ik afbeeldingen tot mijn beschikking waarmee ik een digitaal album kan maken dat ik kan delen met familieleden. En voor het eerst in mijn leven heb ik net mijn kinderstem gehoord! Mijn ouders hebben namelijk nooit filmopnamen gemaakt, zoals tegenwoordig heel gebruikelijk is. Graag deel ik een stukje met je: op dit fragment ben ik net drie jaar en zing ik ‘schaapje, schaapje, heb je witte wol’. Zo bijzonder!
De weg naar Digitale Nazorg
Mocht je zelf analoge herinneringen hebben liggen, overweeg dan om deze te laten digitaliseren door de gedreven medewerkers van Digitale Nazorg. Of wellicht wil je toegang krijgen tot digitale informatie op (defecte) apparaten? Meer informatie vind je op de website van Digitale Nazorg of in deze brochure: brochure Digitale Nazorg.
Korting voor jou!
In 2018 bestaat Digitale Nazorg 5 jaar. Een feestelijk jaar met diverse aanbiedingen. Het verheugt me te mogen melden dat de eerste aanbieding voor jou, lezer van dit blog, is: dit jaar ontvang je 10% korting op het laten digitaliseren van analoge herinneringen. Vermeld de code Tielen2018 bij je aanvraag en profiteer van deze korting en vooral: geniet van jouw herinneringen!
Ook volgde ik onze spullen binnen het veilingbedrijf en de milieustraat. Blijf mij volgen en ik neem je mee op deze ontdekkingsreis.