Afgelopen zaterdag is Sinterklaas Nederland weer binnengevaren. Voor ons gezin is daarmee een gezellige tijd aangebroken. Uiteraard hopen de kinderen op leuke cadeautjes. En dat terwijl ze al het nodige hebben. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen met slechts de helft van hun speelgoed spelen. Bij ons is dat niet anders. Hoog tijd om het speelgoed kritisch te bekijken en het één en ander weg te doen.

Minder spullen heeft tot het prettige gevolg dat er meer ruimte en overzicht is. Je kunt gemakkelijker schoonmaken en spullen sneller opruimen. Dat doen onze kinderen trouwens nagenoeg zelf. Geleerd van mama ;-).

Maar hoe doe je dat: je kind laten opruimen? Ik bedoel, zonder gemopper en irritatie. De meeste kinderen hebben nu eenmaal een hekel aan opruimen. Er zijn genoeg andere dingen te doen die véél leuker zijn. Je kind zet de hakken in het zand, jij wordt boos … de sfeer wordt er niet beter op en je kind krijgt nog meer weerstand tegen opruimen.

Maar opruimen hoort nu eenmaal bij het leven, net als tandenpoetsen. Leuk is het misschien niet, het moet gewoon gebeuren. Het resultaat is namelijk wél prettig: een opgeruimde leefomgeving waarin alle spullen, dus ook speelgoed, een vaste plek hebben en snel vindbaar zijn.

Je kunt je kind leren opruimen; hieronder enkele tips:

Geef het goede voorbeeld. Niet alleen de meeste kinderen hebben een hekel aan opruimen, de meeste ouders ook. Geef tóch het goede voorbeeld en doe klusjes in en om het huis in het bijzijn van je kind. Leg daarbij uit wat je doet.

Jong geleerd is oud gedaan. En dat geldt ook voor opruimen. Betrek je kind al van jongs af aan bij het opruimen. Laat het de was in de wasmachine doen, de blaadjes in de kruiwagen scheppen. Grote kans dat je de bladeren nog eens bij elkaar kunt harken maar je bent samen bezig en maakt plezier!

Geef een kleine, duidelijke opdracht. Geef je kind een duidelijke, behapbare opdracht. Laat het bijvoorbeeld de boeken in de boekenkast terugzetten of de Duplo in de daarvoor bestemde bak doen. Berg speelgoed op in afsluitbare dozen of manden. Het speelgoed wordt zo minder stoffig. Label eventueel de dozen met plaatjes van het betreffende speelgoed en geef ze een vaste plek. Als je kind speelgoed pakt zoals Lego of Duplo, spreek dan af hoelang het bouwwerk mag blijven staan.

Ruim samen op. Is je kind nog jong, laat het dan niet aanrommelen. Ruim ook niet vóór je kind op. Doe het samen. Je bent ook nog eens sneller klaar! Maak eventueel van het opruimen een spelletje: zing samen een liedje tijdens het opruimen. Of verdeel het speelgoed in tweeën en zet een kookwekker. Maak er samen een race tegen de klok van (en niet tegen elkaar).

Geniet na afloop. Geef je kind tijdens het opruimen veel complimentjes. Moedig het aan. Hierdoor vergroot je de motivatie en het zelfvertrouwen van je kind. Ook al verdwijnt er misschien wat Duplo in de Lego doos … Kijk na afloop samen naar het resultaat: een frisse, ruime kamer. Fijne bakken waar het speelgoed in opgeborgen en gemakkelijk teruggevonden wordt. Beloon je kind nu met een dikke knuffel en een high five!

Geef ze af en toe ‘vrij’. En als je dan toch aan het opruimen bent, ruim dan ook eens voor je kind op. Omdat het bijvoorbeeld moe is van een lange schooldag. Benoem het en laat zien dat je iets liefs doet voor een ander. Ook hiervoor geldt: goed voorbeeld doet volgen!

Is je kind al wat ouder, dan kun je ook meer van het kind verlangen. Vind je het lastig om je kind te motiveren om (zelfstandig) op te ruimen? Wil je meer weten over snel en efficiënt opruimen zodat je je kind kunt helpen? In 2017 organiseer ik de workshop ‘Opruimen, jong geleerd oud gedaan!’. Houd de agenda in de gaten!

Succes met opruimen en een fijne Sinterklaastijd!